1, 2

ARTIKLAR
   
 VAR PLANTERAR JAG MINA ROSENBUSKAR?
 Alla sex breder ut sig med rotskott. Om man inte vill göra en häck eller ett blandbuskage bör de placeras skilt från varandra antingen med långt mellanrum och/eller så att gräsklipparen ryms emellan ock klipper av rotskotten. De går inte i en rosenrabatt. Bukettrosen och valamorosen är speciellt aktiva med långväga rotskott. Alla rosorna vill ha sol för att blomma bra. Ingen av dem är nogräknad med jordkvalitén, men alla trivs naturligtvis i god trädgårdsjord. Måste man välja skulle jag placera 'Minette' på bästa platsen. Solig men inte stekhet är bästa plats för alla. Låt inte gräset nå till den lilla plantans rot. Gamla buskar sköter bra om sin plats genom att skugga så ogräset inte växer.
 
 PAPULAROSEN
 är en pimpinellros med dubbel ljusröd knubbigt rund liten
(3 ­ 4 cm) välformad blomma. Den börjar blomma omkring 10 dagar efter midsommarrosen. De göna bladens småblad är rundare än hos många snarlika sorter. Nyponen är många och mörkt vinröda. Papula har fått sitt namn av att den kom till Finland från Nord-Tyskland i mitten av 1800-talet med rektorsparet Zeidler till en internatskola för gossar 'Die Behmsche Schule' på Papula gård vid Wiborg.
 
 HUR BESKÄR JAG MINA ROSENBUSKAR?
 De skall inte ha årlig beskärning. Ett undantag är 'Minettes' eventuella avkortning om våren. Pröva om det hjälper på blomningen! Enda sättet att beskära dessa buskar är att efter många år avlägsna alltför gamla stammar vid jordytan. Hela busken kan också föryngras genom total nerklippning men efter det blommar den inte den första sommaren. Torra grenar avlägsnas som skönhetsbehandling.
   
 HUR SKALL ROSENBUSKARNA GÖDSLAS?
 De kräver inte sedvanlig gödsling. Om jorden är mycket sur gör en näve kalk, blandad i planteringsjorden gott eller ännu hellre träaska om man har sådan lyx. Sedan kan de stå åratal utan gödsling. 'Minette' skulle jag om våren bestå en liten giva organisk gödsel, t.ex. "kanakakkaa" tills hon etablerat sig.
 
 ROSEN 'POPPIUS'
 är också den en pimpinellros men med annat annat påbrå därtill. En kraftig upprätt buske med rödbruna grenar och årsskott. Den kan bli upp till 3 m. Blomman är rosa-lila, dubbel och öppnare än hos Papula. Doften påinner om muskott. Nyponen är mörkt brunröda. Sitt namn har den fått för att hedra 'savolaxaren' Gabriel Poppius, statsrådet, som föddes i Juva prästgård 1769.
 
 TILL SLUT
 Det är en stor glädje att under årens lopp följa med de här buskarnas utvecling, obekymrade som de är av vintrars vedermödor. Det finns andra härdiga rosor, till ex. finnrosen (R.acicularis), som är ännu tidigare än bukettrosen; 'Thérèse Bugnet', en dubbel Rugosa-ros, som blommar under hela sommaren; Pickala stallsrosen, en låg buske med dubbla mörktrosa väldoftande blommor av centifolia/gallica-typ; och sist 'Polstjärnan' en i Finland producerad mycket taggig, våldsamt växande, härdig klätterros med små vita dubbla blommor i klasar.
 VAR KÖPER JAG MINA ROSENBUSKAR?  
  Försäkra dig om att de växer på egen rot. Köp endast plantor av inhemskt ursprung! Det är förutsättningarna för klimattålighet. Förr fanns dessa rosor inte till salu utan spriddes med rotskott till grannar och bekanta. Numera får man dem i många platskolor. Rosensällskapet rekommenderar speciellt Oulujoen Taimisto vid Uleåborg och Hongiston taimisto i Somero. Plantbutiken 'Marjan Kukkatarha' i huvudstadsregionen står också till tjänst med inhemskt matrial på egen rot.  
 Hemsida:
 www.ruususeura.fi
   
ARTIKLAR