ROSA GALLICA LINKIT - 1
 Pirjo Rautio

V. 1998 perustettu Rosa Gallica-yhdistys pyrkii edistämään vanhojen ranskalaisperäisten ruusujen tutkimusta ja säilyttämistä. Ranskankielinen Rosa Gallica-jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Vuodesta 2005 lähtien on ollut tilattavissa myös kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä englanninkielinen lehti, joka sisältää valikoiman ranskankielisistä teksteistä.
Lehdet ovat poikkeuksellisen kiinnostavia, koska niissä on esitelty vanhoja arkistolöytöjä, ruusunjalostajia, viimeisimpiä tietoja vanhojen ruusujen alkuperästä, niiden jalostajista ja esim. DNA-tutkimuksista.
Ruususeura järjestää monenlaista toimintaa: matkoja, Rosa Gallican päivän kesäkuussa Cour de Commerin ruusutarhassa, ruusunjalostuskilpailun.
On myös ilmestynyt erikoisvihko Roses Lyonnaises d'autrefois (Les Cahiers de Rosa Gallica nro 1 / Entisaikojen lyonilaiset ruusut, 160 sivua, postimaksuineen 25 euroa) ja Roses à parfum, Parfums de roses (nro 2/ Tuoksuvia ruusuja, ruusuntuoksuja).

Rosa Gallicasta on tietoja ja ilmoittautumislomake seuran kotisivuilla (www.rosagallica.org). V. 2010 jäsenmaksu on edelleen 30 euroa. Ruususeuraan kuuluu paljon kansainvälisesti tunnettuja ruusuihmisiä, harrastajia ja ammattilaisia.
Seuralla on ulkomaisten kirjeenvaihtajien verkosto. Pohjoismaissa Daniel Ducrocq edustaa Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa. François Joyaux'n pyynnöstä olen suostunut edustamaan Suomea, joten yritän vastailla parhaani mukaan seuraa koskeviin kysymyksiin.

Rosa Gallican puheenjohtaja on François Joyaux, jolla on maailman laajin gallikakokoelma eli kaikki saatavilla olevat 300 ruusua La Cour de Commerin ruusutarhassa. Joyaux on esitellyt ruusutarhansa ranskanruusut Roses de France-kirjassa (Paris, Imprimerie Nationale, 1998).
Hän on kirjoittanut myös muita mielenkiintoisia teoksia ruusuhistoriasta:
-Rose, une passion française, Histoire de la Rose en France 1778-1914. Bruxelles, Complexe, 2001.
-Deux siècles de roses, Les créations Guillot, Paris, Flammarion, 2003.
-Descement, premier rosiériste français, Paris, Connaissance et Mémoires, 2005.
-Nouvelle Encyclopédie des Roses anciennes, Ulmer, 2005.
-Les Roses de l'impératrice. La rosomanie au temps de Joséphine, Bruxelles, Complexe, 2005.

LINKIT -1

ç