'Sointu'  
'Snow Pavement' x R. polyantha-siementaimi, 1994  
Joy, Kahila & Kangaspunta  

Pirkko Kahila:
Tausta
'Sointu' on lähtöisin risteytyksestä 'Snow Pavement' (R. Rugosa-ryhmä) x polyantharuusu (R. Polyantha-ryhmä), joka on tehtiin 1994 silloisella Helsingin yliopiston kasvijalostustieteen laitoksella Viikissä.

'Snow Pavement' on tyypillinen tarhakurtturuusu, jolla on kuppimaiset, puolikerrannaiset, vaaleanpunertavan valkoiset kukat. Polyanthaosapuoli on niin kutsuttu enkeliruusu, 'Angel Rose', jonka siemeniä on myynnissä toisinaan ja jota käytetään kesäkukan tavoin. Kylvöstä kukintaan menee 5-6 kk, pensas on matala ja ohutvartinen ja sillä on pienet valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat suurissa tertuissa. Enkeliruusujen historia on hämärän peitossa, ja usein ne viedäänkin pikkuruusuihin (R. Miniatyr-ryhmä).

'Soinnun' tausta on samantapainen kuin neilikkaruusuilla (R. Grootendorst-ryhmä). Tiettyjä yhtäläisyyksiä onkin, mutta 'Sointu' on kuitenkin tyypiltään aivan omanlaisensa ruusu. Se luokitellaan tarhakurtturuusuihin, R. Rugosa-ryhmään.

Pensas
Pensas on tiheä, pyöreämuotoinen ja runsaan metrin korkuinen. Maasta nousevat haarat ovat kurtturuusumaisesti tukevat, ruskeanharmaakuoriset ja tiheäpiikkiset. Lehdet ovat keskivihreät ja niin ikään kurtturuusumaiset, mutta selvästi pienemmät.
Lehtien syysväri on hieman epämääräisen ruskeankeltainen.

Kukat ja kukinta
Pensas kukkii sekä vanhoilla versoilla että samana kesänä kasvavilla uusilla versoilla. Pääkukinta alkaa Etelä-Suomessa kesäkuun lopulla ja kestää 2-3 viikkoa. Tämän jälkeen kasvaa uusia versoja ja nuppurykelmiä joko jatkuvasti tai pienin väliajoin jopa pitkälle syksyyn saakka. Kun pensas on sopivasti lannoitettu ja kasteltu, uusia versoja kasvaa kaiken aikaa ja kukinta on jokseenkin jatkuvaa. Kuivuuskausi tai hellejakso keskeyttää versonmuodostuksen helposti.

Kukat ovat tertuissa, joissa voi olla pari kukkaa tai parikymmentä kukkaa. Yksittäinen kukka on 4-5 cm leveä, litteä ja niukasti puolikerrannainen. Avautuva kukka on vaaleanpunainen, kuihtuva kukka valkoinen – koko pensas eri-ikäisine kukkineen onkin sointuva näky. Hyvin lämpimänä kesänä kukan vaaleanpunainen vaihe näyttää jäävän lyhyeksi ja pensas vaikuttaa melkeinpä valkokukkaiselta. Heteet ovat keltaiset. Kukissa on erikoinen mirhamimainen tuoksu, joka tuntuu parhaiten viileällä säällä ja loppukesällä. Kiulukoita ei muodostu lainkaan.

Käyttö ja hoito
'Sointu' sopii yksittäispensaaksi pieneen puutarhaan sekä pensasryhmiin ja vaikka aidanteeksi suurempaan pihaan. Ympärille on hyvä jättää tilaa, jotta pensaan tyylikäs pyöreä muoto pääsee oikeuksiinsa.

Katekankaassa kasvavat koepensaat eivät ole muodostaneet lainkaan juurivesoja. Avomulloksessa juurivesoja kasvanee jonkin verran.

Kasvualustaksi kelpaa nk. tavallinen puutarhamaa, kunhan se on vettä läpäisevää. Keväällä kasvun alkaessa lannoitetaan yleislannoitteella eikä varmaan ole huono idea antaa silloin tällöin kastelulannosta heinäkuun puoleenväliin saakka. Kastelusta huolehditaan tarvittaessa.

'Sointua' suositellaan alustavasti menestymisvyöhykkeille I-IV. Kun pensas on täysikasvuinen, keväisin kannattaa leikata muutama vanhin haara pois maata myöten, jotta tulee tilaa uusille versoille. Keväällä leikellään myös paleltuneet osat pois, jos niitä on. Monesti esimerkiksi loppukesällä kasvaneet versot eivät ehdi puutua tarpeeksi eivätkä talvehdi kunnolla. Vaikka koko pensas jouduttaisiin leikkaamaan alas erityisen kovan talven jälkeen, kukintaa ei menetetä, se vain myöhästyy.

'Sointu' on osoittautunut terveeksi ruusuksi: härmää, ruostetta tai mustalaikkua ei ole näkynyt "tautikesinäkään". Mitään erityisiä tuholaisongelmia ei ole havaittu.

   
   
   

   

   
   
   

Available /
Saatavana omajuurisena /
Finns att få på egen rot från:

Blomqvistin Taimisto
Hongiston Taimisto,
Oulujoen Taimisto,
Särkän Perennataimisto

Photo: 1-5. Sirpa Kananen, Kiuruvesi
6-9. Pirkko Kahila, Päivölä
10-16. Lauri Simonen, Viitasaari
17. Aila Hartikainen
18. Matti Kulju, Oulujoki
   

Back/Takaisin/Tillbaka