'Sävel'  
Joy, Kahila, Kangaspunta 2010  
'Sävel' on ’Sointu’-ruusun (2008) sisarlajike ja lähtöisin risteytyksestä Rosa rugosa -siementaimi × polyantharuusun siementaimi. Risteytys tehtiin 1994 Helsingin yliopiston silloisella Kasvinjalostustieteen laitoksella.  
   

Pirkko Kahila:
’Sävelen’ emona ollut kurtturuusun siementaimi löydettiin 90-luvun alussa Helsingistä Itäväylän varren massaistutuksista ja se tunnetaan nimityksillä ”KJAL13” sekä ”Itäväylä 1”.  Pensas on muuten tyypillisen kurtturuusun näköinen, mutta kukat ovat puolikerrannaiset ja reippaan vaaleanpunaiset. Polyanthaosapuoli on niin kutsuttu enkeliruusu, ’Angel Rose’, jolla on pienet valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat suurissa tertuissa.

'Sävelen' tausta on samantapainen kuin neilikkaruusuilla (R. Grootendorst-ryhmä). Se luokitellaan tarhakurtturuusuihin, R. Rugosa-Ryhmään.

   

Pensas
Pensas on tiheä ja hiukan epäsäännöllisen kekomainen. Maasta nousevat haarat ovat kurtturuusumaisesti tukevat, ruskeanharmaakuoriset ja tiheäpiikkiset. Oksien kärkiosat taipuvat lehtien ja kukkien painosta. Pensas voi kasvaa puolitoistametriseksi, mutta keväisen siistimisleikkauksen avulla se pysyy noin metrin korkuisena.

Lehdet ovat keskivihreät, kurttuiset ja sirot, kooltaan noin puolet tavallisista kurtunlehdistä. Syysväri on keltainen ja melko huomaamaton.

   

Kukat ja kukinta
Pensas kukkii sekä vanhoilla versoilla että samana kesänä kasvavilla uusilla versoilla. Pääkukinta alkaa Etelä-Suomessa kesäkuun lopulla ja kestää 2–3 viikkoa. Kukinnan jälkeen kasvaa uusia versoja nuppuineen jatkuvasti tai pienin väliajoin jopa pitkälle syksyyn saakka. Hellejakso keskeyttää versonkasvun helposti. Elokuun loppupuolella kukkia on yleensä suhteellisen runsaasti.

Kukat ovat monikukkaisissa tertuissa. Yksittäinen kukka on 5–7 cm leveä, puolikerrannainen, auetessaan lähes pallomainen ja myöhemmin pörheän maljamainen. Nuoressa kukassa on punerrusta, täysin avautunut kukka on valkoinen. Kukkien punertava vaihe näkyy parhaiten loppukesällä, kun auringon porotus on jo laantunut. Kukissa on epätavallinen mirhamimainen tuoksu, joka tuntuu parhaiten viileällä säällä. Kiulukoita ei muodostu.

   

Käyttö ja hoito
'Sävel' sopii yksittäispensaaksi perenna- ja pensasryhmiin ja vaikka aidanteeksi suureen pihaan. Ympärille on hyvä jättää tilaa, jotta pensaan tyylikkään luonteva muoto pääsee esille.

Katekankaan ympäröimät koepensaat eivät ole muodostaneet juurivesoja lainkaan. Avomulloksessa juurivesoja kasvanee jonkin verran.

Kasvualustaksi käy nk. tavallinen puutarhamaa, kunhan se on hyvin ojitettu eikä vesi seisoskele paikalla. Keväällä kasvun alkaessa lannoitetaan yleislannoitteella samaan tapaan kuin muitakin pensasruusuja. Koska uusia, kukkimaan kykeneviä versoja on määrä kasvaa pitkin kesää, pensasta on hyvä kastella kuivina kesäviikkoina ja pieni lisälannoituskin voi olla paikallaan heinäkuun puoleenväliin saakka.

'Säveltä' suositellaan menestymisvyöhykkeille I–IV. Kun pensas on täysikasvuinen, keväisin kannattaa poistaa pari vanhinta vartta maata myöten, jotta tulee tilaa uusille versoille. Keväällä leikellään myös paleltuneet versonosat pois, jos niitä on. Loppukesällä kasvaneet versot eivät ehdi puutua tarpeeksi eivätkä talvehdi täysin. Vaikka koko pensas jouduttaisiin leikkaamaan alas erityisen kovan talven jälkeen, kukintaa ei menetetä täysin sinäkään kesänä, sillä toipuva pensas kukkii jonkin verran.

'Sävel' on terve ruusu: härmää, ruostetta tai mustalaikkua ei ole ollut. Erityisiä tuholaisongelmia ei ole havaittu.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Available
Saatavissa omajuurisena/ Finns att få på egen rot från:
Hongiston Taimisto
Oulujoen Taimisto
Foto: 1-5. Pirkko Kahila
6-10. Sirpa Kananen, Kiuruvesi
11-21. Lauri Simonen, Viitasaari
22-23. Matti Kulju, Oulujoen taimisto
24. Sirpa Kananen, Kiuruvesi
   
Back/Takaisin/Tillbaka